Tasarım ve Mühendislik

Derzler, tüm beton zeminlerde kaçınılmaz unsurlardır. Tasarımları ve yapıları önemli bir potansiyel sorun kaynağı olabileceğinden, yapımında dikkatli olunmasını gerektirir. Döşeme panellerinin kenarları, malzeme taşıma ekipmanlarının (forklift, sert tekerlekli taşıyıcılar vb.)  geçişinden kaynaklanabilecek hasarlara karşı savunmasızdır. Derz genişliğinin artmasına bağlı olarak döşeme kenarları hasarlara karşı daha da hassas hale gelmektedir.

Bu tip hasarların önüne geçebilmek için derzler zemin betonu dökülmeden önce özel olarak tasarlanmış plakalar ile şekillendirilmelidir. Bu özel sistem derz kenar ve köşelerini korumasının yanında döşemeler arası yük transferini de sağlayarak efektif bir kullanım yaratmaktadır.

Zemin betonlarının inşasında yöntem seçimi ve derz yerleşim planı çok iyi yapılmalıdır. Yapının geometrisi, derz genişlikleri, derzlerin stabilitesi, yüzey pürüzsüzlüğü gibi tüm bu noktalar ayrı ayrı planlanıp daha sonrasında hayata geçirilmelidir.

Geleneksel yöntemle derz oluşturmada plak betonu beton döküldükten en fazla 24 saat sonra, plak beton kalınlığının 24 ila 30 katı kadar genişliklerde kesilir. Beton döküldükten 4 saat ile 18 saat arasında bir zaman dilimi sırasında iç gerilmeler, agrega ile çimentonun bağını en zayıf noktalardan kopartarak çatlak oluşturmaya başlar.


ARFEN Slabjoint, beton dökümü sırasında derz oluşumunu sağlar. Bu metodta plak döşemede, önceden belirlenen aralıklarla güçsüz hatlar oluşturulur. Oluşan bu derzler sayesinde, rötre sırasında betonda oluşan iç kuvvetler ve çatlaklar engellenmiş olur. Oluşan derzde, düşey hareketleri engellemek ve derzin her iki tarafına yük aktarımını sağlamak amacıyla 600 mm ara ile S355JR (St52) mamul 8 mm çelik plakalar, kayıcı yuva içerisinde yatay hareketi engellemeyecek şekilde yerleştirilir.

Beton dökümü sonrası birinci gün ile 2 veya 3 hafta arasında, ilave kesim ve kalıp ihtiyacı olmadan derzler oluşur.